Grécko: Líder víťaznej Novej demokracie začína rokovania o novej vláde

18.06.2012 Celý región

Atény 18. júna (TASR) - Líder gréckych konzervatívcov Antonis Samaras začne po víťazstve svojej strany Nová Demokracia (ND) v nedeľňajších voľbách rokovať o zostavení koaličnej vlády. Oznámila to dnes agentúra AP.

Nová demokracia, ktorá súhlasí s medzinárodnou pomocou Grécku, získala v 300-člennom parlamente 129 poslancov. Na zostavenie vlády potrebuje podporu niektorej z menších strán, ktoré sa dostali do parlamentu. Najbližšie k ND má proeurópske Panhelénske socialistické hnutie (PASOK), ktoré volilo 12,62 percenta Grékov.

Konzervatívci získali väčšiu dôveru voličov než Zjednotená radikálna ľavica (SYRIZA), vystupujúca proti medzinárodnej pomoci a s ňou spojenými nepopulárnymi úspornými opatreniami. Po spočítaní takmer 100 percent hlasov získala ND podľa oficiálnych výsledkov 29,66 percenta, pričom SYRIZA o takmer tri percentá menej - 26,89.

Do parlamentu sa dostalo sedem politický strán. Okrem už spomenutých ešte pravicoví Nezávislí Gréci (ANEL) so 7,5 percentami hlasov, ultrapravicový Zlatý úsvit s takmer siedmimi percentami, umiernená Demokratická ľavica (DIMAR) so ziskom šesť percent hlasov a komunisti (KKE) so 4,5 percenta.
 

Vyberte región